Jak nám začala epidemie v Rusku

19. 01. 2021 10:22:38
Když začne epidemie a lidi čučí jak bagr do tvrde hliny, co se to všechno kolem nich najednou děje, a máte k tomu tři děti a originálního manžela, a jste zrovna v Rusku, tak máte o zábavu postaráno...

Zábavy máme v Rusku většinou víc než dost. Česká skupina se totiž ráda spolčuje s ostatními národy postsovětských republik (ano, Rusové si skutečně dosud myslí, že jsme byli součástí Sovětského svazu a vůbec, vůbec, ale opravdu vůbec nemá cenu jim vysvětlovat, že jsme byli jen přátelé v nerovném vztahu...), takže večírky na oslavu Mikuláše a jeho bratra Děda Mráze, s Kazachy, Azerbájdžánci, Tádžiki a jinými, jsou vážně multi-kulti. Holky v šatech skvoucích se volánami a národními barvami, s podpatky až do nebe, s rudými rty a vlasy spletenými do složitých copů skáčou do rytmu národních písní i diskotékových hitů. Dokud ještě nebyla korona, tak se lidi cpali jeden na druhého u rautových stolů a píchali se vidličkami do ruk, aby dostali nejlepší kousek masa, protože v Rusku nikdy nevíš.

Pak přišla korona a mikulášské dýchánky, vítání jara (léta, podzimu i zimy), maselnica a jiné multi-kulti radovánky skončily. Vzdělaní lidé si ihned po zmínce o neznámé nemoci, která řádí v Itálii jako černá ruka, vzpomněli na neblahé 14. Století-století moru, který se taky šířil z Itálie, že. Ale jinak to všichni v Rusku měli na háku-mor byl daleko. Tak zatímco jsme my, informovaní Češi, řešili respirátory ffp2 a ffp3 (o kterých dosud slyšel jen ten bagrista na stavbě), sledovali jsme statistiky a přitom jsme si nervózně ohryzávali nehty, tak Rusové na nás koukali jak na mimozemská nechutně hnusná, slizká stvoření, když jsme si nasadili masku, rukavice a neohroženě šli nakoupit do Pjerekrostku.

„A vy jste nemocná?” Ptali se občas lehce nervózní.

Tak zatímco Češi doma houfně šili roušky a trpělivě, poctivě seděli doma v karanténě, jen co jim tróšinku popoteklo z nosu, tak Rusové stále nic neřešili. Protože ještě asi nevěděli, že už i oni mají nějaký problém. Propagace, informace a dezinformace fungovala stejně dobře, jako injekce novičoku.

A najednou vyletěly stíhačky, a ty stíhačky vykroužily na nebi nápis: „Běregitě sjebja, zůstaňte doma.!” Teda, samozřejmě obojí bylo v ruštině, nás cizince nikdo nezohledňoval (v tomto směru můžeme být rádi, že alespoň v moskevském metru můžeme vidět nápisy v latince a namluvené info v angličtině). A najednou se zavřely školy a školky. A to byl průser.

Tak si představte panelákový byt průměrných kvalit, navíc dětmi a psem upravený dle jejich potřeb (to znamená, že děti potřebují bunkry a skrýše, plné zásob a pes si potřebuje brousit měnící se zuby o nábytek) a v tom bytě ještě ke všemu nadmíru spokojeného manžela na gauči, protože jemu přišel po zhruba 40 letech intenzivní práce homeoffice náramně vhod.

Já jsem se každé ráno vyplížila se psem na dlouhou, intenzivní procházku a pak jsem si nasadila ten humusácký převlek-roušku a rukavice, který tak odpuzoval prodavačky v Pjerekrostku a šla nakoupit jídlo (ke každému nákupu jsem podle instrukcí mého manžela přidala jedny špagety a jedny ovesné vločky, abychom v čase korony nezahynuli hladem).

A jednoho takového rána, koukám, měly prodavačky ochranu na puse i na rukách, na zdi byla připevněná dezinfekce a regály se špagetami a vodkou zely prázdnotou.

“Jste nemocní?” pomyslela jsem si a šla aspoň pro ty ovesné vločky.

Autor: Lucie Jančíková | úterý 19.1.2021 10:22 | karma článku: 35.39 | přečteno: 1733x

Další články blogera

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma článku: 25.74 | Přečteno: 1021 | Diskuse

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma článku: 24.68 | Přečteno: 587 | Diskuse

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma článku: 42.32 | Přečteno: 13981 | Diskuse

Lucie Jančíková

Kalašnikov, norkový kožich, kaviár...aneb, do čeho investovat poslední rubl

Když pět let prožijete v zemi, která, se s jistými výhradami, pomalu, ale jistě stává vaší druhou domovinou, s lehkostí bagru se vám dostane pod kůži a která má zvláštní a tajemné kouzlo zhrzené ženy,

14.5.2022 v 19:41 | Karma článku: 35.09 | Přečteno: 1890 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 448 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 3278

Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...