Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Propustková revoluce, aneb jak se v ruské karanténě dostat do lesa. 1. část

Když na jaře 2020 Rusové slavnostně vypustili na moskevské nebe stíhačky, aby na něm vykouzlily působivý nápis: chraňte se, zůstaňte doma, byli jsme my, informovaní expati, dobrovolně zavření v karanténě už několik týdnů.

Dobrovolně jsme se vzdali školy a školky a práce, a dobrovolně jsme se sami chránili, protože zprávy, které přicházely z Itálie byly jak z Hitchcockova hororu. To jsme ovšem netušili, že o rok později budeme prakticky ve stejné karanténě, ale v naší domovině, a coronahorory, tentokrát podle českého scénáře, budou strašit celý svět!

Onoho jara, ruský Prymula Prymulovič neprodyšně uzavřel hranice mezi oblastmi, ani myšce se nepodařilo proklouznout. Jen pár vyvoleným moskevským milionářům se podařilo odletět vrtulníkem na daču, za hranice města, ostatní, méně agilní milionáři, se zavřeli do podzemních bunkrů někde v Moskvě, se zásobou vodky, kyslíkových lahví a sličného personálu.

Lidi si začali navzájem závidět psy, protože se psem se mohlo vylézt z baráku na sto metrů daleko. Roušky a respirátory zmizely z nabídky internetových obchodů, v lékárně jste nesehnali paralen. Vážnost situace si začal uvědomovat jeden každý občan. Rozkaz je rozkaz, sedělo se doma.

Mé mladistvé, optimistické přesvědčení (které jsem omylem nabyla zřejmě čtením nějakého pozitivního článku pro ženy na Ivčera), že karanténu plně využiju pro rozvoj svých duševních a tělesných schopností, k upevnění břišních svalů a slovní zásoby v ruštině, angličtině a francouzštině, že si hodím dietku (protože konečně mohu objevit v zákoutí mých talentů také jeden kulinářský), že budu abstinovat, abych si pročistila játra a mozek, že konečně roztřídím dětem ponožky a pohodlně on-line dokoupím manželovi poslední chybějící kousky jeho garderoby: lovecký nůž, maskáčovou bundu a teplé trenky…Tak tyhle představy vzaly rychle zasvé!  

Každý den začal malou revoltou a porušením zákona vycházení, jelikož jsem s našim psem chodila na vycházky více než sto metrů od baráku. Manžel mě upozornil, že si mám dávat pozor, abych neskončila někde-kdovíkde, že mám v mobilu určitě nějaký čip, kterým mě sledují, kde chodím se psem. Netušila jsem, nakolik může být matka tří dětí, na procházce se psem, zajímavá pro ruské tajné služby, ale mé ranní výlety dostaly nevídaně dobrodružný rozměr. Vždy, když jsem vstoupila na přechod pro chodce (který byl na hranici stého metru od našeho domu), se mé nervy, svaly a instinkty vyšponovaly na plné obrátky. Akce! Venčení! Po přečtení spalte!

Den pak pokračoval roztomilou sms konverzací s ruskou paní učitelkou Irinou Vladimirovnou, se kterou jsme si vyloženě padly do oka hned od první chvíle, kdy jsme dcerku přivedli na slavnostní zahájení školního roku. Dnes už vím, že jsem neměla šetřit na kytici, kterou jí dcerka onoho dne předala, a že nejspíš to bylo právě ono koště, které nastolilo tu těžko popsatelnou, tíživou atmosféru, která mezi mnou a paní učitelkou už pak na vsigdá panovala.

Víc, než polovinu dne jsme se s dcerkou trápily nad úkoly v ruském jazyce, ruské matematice, četly a recitovaly, učily se naizusť…nic nám to nebylo platné. Nic nebylo Irině Vladimirovně dost dobré. Červená není dost červená, linka není dost rovná, recitace není dost procítěná a 25-10 není 13! Znova a lépe!

Svou tajnou kulinářskou stránku jsem pravidelně objevovala za poslechu příjemně monotónního hlasu Iriny Vladimirovny, která dětem vyprávěla v on-line hodinách tu o životě zvířátek v lese, tu o dětských hrdinech druhé světové války.

Manžel to vše sledoval z povzdálí, v pohodlí gauče, s mobilem u nosu. Očividně se o něco snažil.  

Z karanténní letargie nás dokázalo probrat už jen bolestivé šlápnutí na kostku lega.

„Už to mám!“ Zvolal slavnostně manžel a já jsem si na okamžik myslela, že se nakonec taky přece jen zařadí do seznamu slavných vědců našeho ruského naukogradu, kteří objevili nový prvek periodické tabulky.

„Už vím, jak dostat propustku z města.“ Máchal mobilem ve vzduchu, jako by chtěl spustit propustkovou revoluci. „Pojedeme do lesa na výlet, bereme stan a budeme tam spát!“ Hlas mu přeskakoval nedočkavostí. „Máme propustku na dvacet čtyři hodin, takže, když to teď všechno rychle sbalíš, tak máme spoustu času na přírodu!“

Děti, které byly ještě moc malé, aby zcela chápaly význam propustky z města v ruské, uzavřené, karanténní zóně, jen instinktivně vycítily, že se tatínek přepnul do činorodé nálady, a nervózně se zavrtěly ve svém vysezeném důlku před televizí. Nejstarší dcerka psala diktát z ruštiny, pro velký úspěch už po čtvrté, a bylo jí už všechno jedno, a já jsem se podívala z okna na zbytky sněhu na ulici a pevně jsem se přimkla k radiátoru.

Manžel, natěšený na ruskou přírodu, medvědy, vlky a komáry, v rychlosti nabalil do piknikového koše zásoby jídla a pití, přihodil vývrtku a švýcarský nožík a zavelel: „Pašli! Všichni do buchanky, jedeme do lesa!“

 

Autor: Lucie Jančíková | pátek 19.2.2021 20:28 | karma článku: 34,23 | přečteno: 1526x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13984x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik