Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vot, za iskustvo, přátelé!!!

„Vy Děkabristka!“ Zamířil na mě mužik nepevně ukazováčkem, druhou rukou pevně uchopil stakan vodky a jistě, bez zaváhání jej zamířil k ústům.

Malinko jsem sebou trhla. Nejsem zvyklá, že mě lidé považují za hrdinku, ale vlastně, proč ne?

V prosinci roku 1825, v zasněženém Petrohradě vybublala první z řady drobných revolucí, které byly carským systémem více, či méně brutálně potlačovány v pravidelných intervalech. Takto zevrubně mi to mužik sice nevysvětloval, ale jelikož jsem mladá, chytrá a vzdělaná žena, navíc Děkabristka, tak vím, že ruská historie je pohnutá a protkaná více revolucemi, než dějiny kterékoliv jiné země mira.

„Vy děkabristka, patamužta…jste tady v Rusku.“ Výbuch smíchu, stakan vodky, usrknutí ze skleničky šampaňského. Vzduch byl cítit testosteronem a já jsem měla pocit, že jsem zase někde, kde bych asi být neměla, ale přesto si to užívám.

„Žeňa! Žeňa! Zahraj něco! Vot!“ Volali chlapi  a Žeňa se zjihlým pohledem objal kytaru. Chvíli ji laskal jako teplé, oblé tělo a pak spustil Bulata Okudžavu „na izusť.“ Tklivá melodie nenechala nikoho lhostejným a všichni se, se skleničkou napůl cesty k hrdlu, zahleděli někam na protější stěnu a zasněně pohupovali hlavami.

„Vy děkabristka, patamužta, tehdy, v roce 1825 manželky odjely s vyhnnanými manželi-revolucionářemi na Sibiř. Pokud je ovšem hned všechny nepostříleli. Tudíž, pokud byl revolucionář člověkem, čili šlechticem s majetkem, intelektuálem, spisovatelem, novinářem…, skončil "jen" ve vyhnanství na Sibiři, kde byli jen vlci, medvědi a komáři…

„Ale mě se tady celkem líbí, Rusko má pro mě zvláštní kou…“ „Vy Dě-ka-bri-stka!“ Nenechal se odradit od literárně-historického příměru náš spolustolovník, a hodil do sebe stakan vodky.

„Vot, za iskustvo!“ Vystřihl si toast můj manžel-Děkabrista-učonyj. A také zhltl obsah svého stakanu.

Nenápadnými posunky ženy Děkabristky jsem se mu snažila naznačit, že toho pro dnešek už sdělal docela dost a že se rozhodně nesmí oddat neblahému osudu vyhnancovu.

Po několika dlouhých a složitých měsících hledání jsme v našem naukogradě (který vůbec není na Sibiři) našli Gorodskuju Baňu, která nabízí soukromé sauny bečky, buď na drjevach, nebo na elektrice, nebo na plyně. My si každý pátek pravidelně rezervujeme baňu na drjevach.

Gorodskaja baňa, je sauna z 30tých let, která byla postavena dřív, než celé město. To když se Stalin v jednom ze svých tyransko-megalomanských záchvatů rozhodl nechat postavit moskevský průplav, kterému padly za oběť desetitíce lidských životů.

 „Však já jim ukážu, bil se Stalin v prsa. Nechám postavit takový kanál, jaký nikde nikdo nemá a nikdy nebude mít. A ty lodě tam projedou!“ Uhodil se znova v prsa až mu husté kníry zavlály!

 „Šéfe, problém,“ přikrčil se u svého stolu Stalinův věrný tajemník Proskrebyšev, „práce se zastavily z důvodů nedostatku dělníků, stavebních inženýrů, epidemie tyfu a přemnožení vší, někde…“, zašustil papíry, „v lese, dvě stě kilometrů od Moskvy.“

„Što?!“ Zahulákal tmavovlasý kat. „Seberte do gulagu inženýry! A…koho bychom tak ještě“, zadumal se… „zedníky“! A nechte jim tam postavit nějakou baňu.“

A tak vznikla naše gorodskaja baňa, ve které od onoho roku skoro nic nezměnilo.

A já, děkabristka a můj manžel-učonyj, tam chodíme každý pátek, což je ženský den. Vždy po saunování posedíme s dámami, které bychom na ulici rozhodně nepoznali, protože je známe jen obalené v ručníku, s čapkou na hlavě a jílovou maskou na obličeji. Ale vždy nám nabídnou nějakou dobrotu ze svého stolu, buď sušenou rybku, nebo kvašenou okurku. My pozvedneme skleničku šampaňského, připijeme na jejich zdraví. Taky tam dost často někdo slaví narozeniny. Zajímavé je, že Rusové mají narozeniny několikrát do roka.

Jenže tentokrát, jsem v pátek ochořela sputnikovských syndromem (prostě, po očkování by se do sauny chodit nemělo) a šlo se v sobotu, což je mužský den. A navíc to můj manžel, věren vědcovy pověsti o roztržitosti, stejně zapomněl přebookovat (zajímavý anglicismus, správně by asi mělo být přezabranírovat) a v podstatě jsme tam neměli co dělat (protože jsme neměli volnou saunu bečku), což vůbec, ale vůbec nevadilo, protože jsme byli přizváni ke stolu „Bulata Okudžavy a jeho druhů: vysloužilého vojáka, který byl: „v Čečně-té první, a schytal několik kulek do hrudi“; a mužika, který znal historii a měl pět vnoučat, což opakoval v pravidelných intervalech zhruba co pět až deset minut. Bulat Okudžava, kromě toho, že nádherně zpíval, měl zřejmě pocit, že nám musí něco velmi důležitého pošeptat: „Tohle je moc dobrá rybka, ham, a tohle je moc dobrá vodka, a mám pět prstů na ruce a šest na noze, Kaťuška je moc fajn holka, a kód k jaderným hlavicím je 55-21-45-777-8, a zítra bude asi hezky, což?“ Bohužel mohl pošeptat cokoliv, a my mu vůbec nerozuměli. Vot, umělec.

„Příští sobotu tady příjdeš ADIN!!!,“ přikázal mému manželovi voják z Čečny!  Vzduch povážlivě zhoustl testosteronem. „Jasna?!“ Chtěl slyšet potvrzení mého manžela, který se ocitl v ruském sedmém nebi. „Jasna, jasna.“ Přitakal vesele.

 „Protáhnu tě březovou metličkou!“ Prohlásil voják a propukl v bujarý smích. „Mimochodem, Čechu, mám popříští sobotu narozeniny, tak tě tady čekám! Mám padesát, prohlásil potetovaný, zjizvený, světem protřelý voják. „Dárky nechci, chci vás tady všechny vidět!“

Vot, za iskustvo, za mir miru, za baňu, za istoriju, za zdarově!!!

Baňa

 

Autor: Lucie Jančíková | středa 7.4.2021 19:13 | karma článku: 33,86 | přečteno: 2026x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13984x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik