Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Divočina v Rusku

Dětský svět je rozmanitý, plný her, fantazie a představ. Malé dítě se narodí a dostane do života od svých rodičů nějakou genetickou výbavu. Modré oči, blonďaté vlásky, nebo naopak tmavé vlasy a černé oči.

Jak je komu libo. Mé děti zdědily po mně světlé vlasy a zelené oči a po mém manželovi vše ostatní. Jsou dobrodružné, jejich fantazie a představivost nezná mezí, jsou podnikavé a neváhají rozbalit stoleček vedle bábušek před Pjerekrostkem a prodat své „igrušky z bisjera“-korálkové hračky, jen aby vydělaly nějaký ten rubl a mohly se vydat někam na cesty. Jsou chytré a vtipné (ale to asi mají spíše po mně)…

A jsou strašní bordeláři!

Každý den, jako ten otrok-sběrač, chodím po bytě a sbírám svršky, hračky, kousíčky něčeho (ano, vajíčko Kinder Surprise mě vždycky dokáže hodně překvapit), zbytky ztvrdlého něčeho, co asi kdysi bylo chlebem, šlupky od pomeranče. Zní to strašidelně, já vím, ale většinou se jedná o nějaké tajné skrýše mých dětí, které měly nejspíš kdysi mezi předky taky nějakého křečka, nebo sysla a zřejmě, možná vlivem života v Rusku, usoudily, že je dobré dělat si zásoby na horší časy. Ale protože se v Česku zavřely školy, tak se v prvouce nedozvěděly, že jim chleba okorá a pomeranče zplesniví. Ovšem co moc nedokážu pochopit, je to, že pravidelně nacházím v jejich postýlkách činky! Z činek se stala oblíbená hračka mých dětí, jejichž fantazie je opravdu bezbřehá.

Když jsem poprvé přijela do Ruska, do našeho města-kde na ulici sice nepotkáte žádného medvěda, ani vlka, ale jen soba, a kde je v létě strašně moc komárů a kde ještě i na začátku května nosíte čepici- bylo to v zimě a já jsem se při vystupování z auta zabořila do půl pasu do sněhu. Když mě potom manžel vytáhl ze závěje a nalil mi šampaňské, tak se zeptal: „Tak co? Co tomu říkáš?“

V odpověď jsem jen zamrkala a pomalu zakroutila hlavou, jakože si ještě nejsem úplně jistá.

„Neboj, zvykneš si.“ Ujistil mě manžel.

A od té chvíle jsem si zvykala a za pár let jsem si zvykla. Je to hodně podobné, jako když se vám narodí první dítě a vy si začínáte zvykat a za pár let si taky zvyknete. Změníte své postoje, někdy i názory, možná přehodnotíte své zásady, třeba se i uskromníte. A začnete nový život, ten s dětmi, milovat.

Když pomalu začal sníh roztávat, pozorovala jsem jeden zajímavý fenomén. Rusové, podobně jako mé děti, po sobě moc neuklízí. V lese uprostřed našeho města se běžně povalují odpadky, obaly, papíry, plasty, plechovky a sklo. Rusové milují šašliky v lese, přijdou se zásobou jídla a pití někde do lesa, rozbalí mandal, vytáhnou dřevěné uhlí, napíchají na tyčky maso a grilují. Pokud je k tomu přidružena ještě nějaká narozeninová párty, vystřelí do vzduchu stovky malinkatých, lesklých papírků, které pak v tom lese zůstanou ležet.

Když je pěkné počasí a vy jdete na procházku do lesa, začnou se vám sbíhat sliny a nemáte šanci přivolat psa, kteý, v extázi, celý uslintaný, pobíhá od jednoho šašliku, ke druhému.

Na našem palouku, kde můj dobrodružný manžel postavil saunu, byly porůznu rozházené tuny odpadků, čímž obyvatelé přilehlé vesnice vyřešili nerudovskou otázku: „kam s ním?“ No přece do lesa, druzja!

Jdete v ruském lese na procházku a jste unešeni, protože ruská příroda je jeden velký národní park. A najednou narazíte na hřbitov, který, jako by byl plný života. Rusové si své zesnulé připomínají jejich fotografiemi někdy až v životní velikosti, a hroby zdobí obrovským množstvím plastových květin rozmanitých barev, které potom v tom lese někde zůstanou, nejspíš na tisíce let, než se rozloží.

Ne všichni jsou ovšem stejní, to bych příliš generalizovala a pomluvila řadu těch, kteří svou přírodu chrání a dokonce uklízí odpadky po ostatních. A jednou za čas se tady vyhlásí celonárodní úklidový den „subotnik“. Podle názvu je zřejmé, že se obyvatelé sejdou v sobotu a vrhnou se společnými silami na úklid lesa.

Obecně je tady běžné, že nepotřebné věci se postaví před barák s tím, že je někdo ještě využije, takže takto nás například můj manžel, se syslími sklony, vybavil celkem slušným jídelním stolkem do kuchyně a starým dřevěným kufrem do buchanky. Kontejnery na textil, ze kterého už vyrostly vaše děti, ale jiným by mohl ještě posloužit, tady neexistují, oblečení zabalíte do sáčku a necháte v chodbě, zájemce se možná najde. Stejně tak boty a jiné drobnosti. V podstatě se mi v Rusku splnil sen, nemusím na blešák, blešák přišel ke mně!

Chodby domů nikdo moc neřeší. V každém „podjezdě“ je jeden „dvjernik“, to znamená, že v každém vchodu do baráku je někdo, kdo se stará o úklid přízemí a okolních prostor. V létě zametá, v zimě odhazuje sníh. Ve výsledku to vypadá tak, že v přízemí je jednou denně smrad jak na chirurgickém sále, mokro jak na bazéně, ale po čistotě ani památky. Když chcete v Rusku dětem pohrozit, že nenajdou dobrou práci, když se nebudou učit, tak jim řeknete, že skončí jako dveřník!

Rusko je obrovská země a je tady řada míst, které člověk ještě nestihl zdevastovat, dokonce se tam nedá ani pořádně dostat, buď zapadnete v bažině, nebo zmrznete ve sněhové vánici. Tady žádná péřovka z Decathlonu nepomůže! Taky se může stát, že potkáte medvěda, ale to vás spíše sežerou komáři. Prostě divočina. Čím víc se blížíte „evropské civilizaci“, kde člověk vytvořil „kulturní krajinu“ (čili zlikvidoval původní kraj a nasázel řepku), tím méně vás ohrožují komáři. Je to takový drobný cestovatelský poznatek, čím víc komárů, tím víc Rusko!

Autor: Lucie Jančíková | čtvrtek 29.4.2021 10:39 | karma článku: 33,70 | přečteno: 1369x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13984x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik