Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Děvčica vrtichvóstka na výletě po Rusku, část 2.

V Rusku se toto jaro zformovala silná a dobře organizovaná armáda, plná krvežíznivých, nemilosrdných a všehoschopných příslušníků. Jsou velmi dobře cvičení, jsou nemilosrdní, nebojí se smrti, naopak, jdou jí chtivě vstříc.

Jsou jako nadrogovaní asasíni, kteří netouží po ničem jiném, než po krvi. Svou oběť napadnou tvrdě a zákeřně. Je jim úplně jedno, jestli je to muž, žena, nebo dítě. Jdou dokonce i po psech. Nepomůže nic. Vůbec nic, jen rychle utéct. Zavřít okna, nevystrkovat nos. Útočí ráno, odpoledne i večer. Jen v noci je trochu klid. Spí. Nakrmení, vyčerpaní po boji.

Když pojedete do Ruska někdy na jaře a náhodou zabloudíte do ruské přírody, která je ještě divoká a původní, tak si kupte pořádné balení repelentu. Komáři jsou všude a jsou neúnavní.

Druhý den našeho putování do Astrachaně, na jih Ruska, jsme začali svižnou rozcvičkou a rychlým balením do auta. Kromě komárů jsem zlikvidovala ještě jednotku klíšťat, která si našeho psa spletla se švédským stolem plným hojnosti.

Jestli se v Rusku něčemu opravdu daří, pak je to hmyz.

Když trochu cestujete po Rusku, může vás překvapit pár věcí. Pokud cestujete po Rusku tak často jako my, tak už vás překvapí máloco. Jen si uvědomíte, že vám na základce nelhali, když říkali, že je Rusko obrovské.

Další dny naší pouti na jih, když už si děti vytvořily v buchance svůj útulný zákop s plyšáky jako zbraněmi a bonbóny jako municí, když už jsem přestala reagovat na jejich prosby o jídlo, pití, čokoládu, zmrzlinu, čůrání, v pravidelných, zhruba pětiminutových intervalech, když už jsem přestala vnímat dotaz „mamí, už tam budem?“, když už jsem ignorovala oznámení „mamí, leze tady klíště…“ , jsem se, jak je vidno, stávala víc a víc apatickou.

Nejsem úplně dokonalá matka, ale jsem rozhodně zkušená matka a vím, že čím víc dětí máte, tím méně, se o ně, od určitého věku, musíte starat. Zejména, když cestujete v buchance po Rusku. Děti dostaly na dosah zásoby jídla a pití, a instrukce s názornou ukázkou, jak nejefektivněji zašlápnout klíště.

Manžel si spokojeně řídil buchanku dál a dál na jih, a se stoickým postojem a přesvědčením, že během naší cesty zhubne, odmítal jíst i pít. Kromě toho, pokud si představujete, že jsou širé ruské silnice lemovány Rohlenkami, motoresty, Macdonaldy nebo jen a jen prostými benzínkami s bufetem, kde si dáte na stojáka čočkovku, tak to teda nejsou. Ruské silnice jsou lemovány odpadky, které cestovatelé, zejména řidiči kamionů, vyhazují z okýnka, když sní doma udělanou sváču a vypijou limču.

Pohled z auta při projíždění Ruskem je dechberoucí : vidíte hluboké lesy, které se pozvolna mění v širé pláně úrodné půdy (zemědělské území zhruba o velikosti Polska), a ty se, více na jih, mění ve step. A to vše, je podél cest lemováno tunami odpadků.

„Už tam budem?“ Zeptala jsem se manžela, který pevně svíral volant, protože nám s autem házel protivítr o síle hurikánu. „Potřebovala bych na toaletu.“ Oznámila jsem manželovi, který rozhodně nic takového vůbec nepotřeboval. „My taky“, přidaly se děti, „a kdy už tam budem?“ Manžel něco zabručel, a já jsem viděla, že nám jen tak nezastaví. Před námi totiž jela další buchanka, s červeným křížem na kapotě, zřejmě tedy sanitka a manžel se jí rozhodl dojet. A jelikož jela ještě pomaleji než my, tak se rozhodl ji předjet. Byl to boj. Manželovi vyskočil adrenalin, zakručelo mu v žaludku, šlápl na plyn. „My chceme čůrat!“ Zakňučely děti. Manžel předjel buchanku - sanitku. Přidal rychlost na závratných devadesát, protivítr s námi zacloumal, z boku na nás působila tlaková vlna předjíždějícího náklaďáku, který se rozhodl sejmout dvě buchanky najednou. „Ale nám se chce opravdu čůrat - hodně.“

Manžel vzdychl a pod tíhou přírodních zákonů byl nucen zastavit. Zcela příhodně jsme projížděli kolem místní Rohlenky. Na starém, šedivém, ošoupaném baráku visel nápis „svěží šašlik“, který zřejmě nebyl svěží už hodně dlouho. Vítr síly orkánu hrozil strhnout střechu z vlnitého plechu a odvát opodál přivázanou krávu. Písek vířil vzduchem a zaslepoval nám oči i nos. Z baráku vykoukla holčička a zvědavě si nás prohlížela, za ní se ve dveřích objevila žena neurčitého věku a nejspíš přemýšlela, jestli má rozdělat oheň, zaříznout krávu a začít nám dělat čerstvý šašlik. „Tam máš toaletu“, ukázal manžel na křivou budku s nápisem „tualet“, která i z venku vypadala nebezpečně nehygienicky. Rozhlédla jsem se po okolí po nějakém stromě, nebo keři. Nikde nic, jen v povzdálí seděl na rezavém sudu muž, který se zřejmě chystal podojit krávu a který nás, jak jinak, se zájmem pozoroval. Vrhla jsem na manžela vyčítavý pohled. Pak jsme pokračovali dál.

Vítr neustával, ba naopak, byl stále silnější. „Buď ráda, že fouká proti nám, je to znamení, že bude teplo“, informoval mě manžel, který je mimochodem také meteorolog. „Raději bych, miláčku, vytáhla znova péřovky a váljenky a trávila večery se svařákem u krbu, než tenhle hurikán.“ „Neboj, hurikán to ještě není.“ Uklidnil mě manžel a pevně sevřel volant. Najednou se ozvala strašná rána: „uletěla nám loď!“ Zařvaly nadšeně děti, které už dlouho čekaly na nějaké dobrodružství. Chvíli jsem si myslela, že jen rozvíjejí svou fantazii a obrazotvornost, ale opravdu nám uletěla loď. Manžel opatrně zastavil, tak aby se buchanka nestala větrolamem a počkal až nás objede pár řidičů, kteří jsou zjevně zvyklí na padající lodě na silnici (jelikož nikdo ani nezatroubil, ani si nepoklepal na čelo.) Já jsem zhluboka dýchala, abych zpracovala šok. Děti se smály a vesele pokřikovaly a já jsem se vůbec neprojevila jako "holka do nepohody."

Manžel nakonec loď naložil zpět na střechu naší těžce zkoušené buchanky, přivázal ji ještě jedním provazem a rád, že má v kabině konečně ticho, pokračoval směr Astrachaň.

I cesta je cíl...
Když vám někde v Rusku spadne loď do pole...

 

Autor: Lucie Jančíková | neděle 30.5.2021 18:01 | karma článku: 33,42 | přečteno: 1403x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13985x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za týden přibylo 1604 nakažených černým kašlem. Třetina jsou mladiství

29. dubna 2024  13:55

Za uplynulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 1604 nakažených černým kašlem,...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  13:47

Přímý přenos Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik