Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme to, co jíme...aneb tajemství štíhlé postavy (ne)odhaleno

Čistka! Nemilosrdná likvidace! Nostalgie, smutek, dlouhý a váhavý výběr. Úklid šatníku. Přehlídka minulosti stejně tak silná, jako prohlížení starých fotografií. „Nemám co na sebe, postava se trochu změnila, tohle musí pryč!“

Jedna věc však stále zůstává: zkušební džíny. Možná je máte taky. Jsou to kalhoty, které jste si koupili ve dvaceti. Od dvaceti do třiceti jste je nosili furt, klidně jste v nich udělali kliky i dřepy, vyběhli sem tam nějaký kopeček. Ty džíny poznaly všechny vaše kámoše, učitele i rodinné příslušníky, poznaly vaše oblíbené bary, chodili jste v nich do školy, do první práce. Nejspíš jste v nich absolvovali nějaké to rande. Zkrátka oblíbené džíny, nostalgie. Zůstaly ve skříni, mají tam svou čestnou poličku.

Každou pětiletku fungují lépe než ručička váhy, která může být (a vždycky je) nepřesná. Zkušební džíny nelžou. Pokud se do nich vsoukáte bez problému i po čtyřech pětiletkách a několika dětech, pokud v nich uděláte tři dřepy a pět kliků, pokud je zapnete a knoflík nepinkne a nevystřelí někomu oko a pokud v nich můžete dýchat, tak gratuluji.

Do Ruska své zkušební džíny zásadně nevozím!

Pečenje, konfjety a suchofrukty. Ruské bonbóny a cukrovinky jsou pastvou pro oči, jejich obaly s motivy ruských pohádek lákají k ochutnání. Slibují sladký zážitek. Naštěstí jsou většinou plněny nějakým nepoživatelným likérem. Suchofrukty to ovšem plně vynahradí. Nejvíce jsme si oblíbili sušené mango, pomelo, jablka. Dcerka si ještě nakonec vyprosí chalvu, což jí s radostí dovolím, protože zrovna u chalvy je poměr cukr : výkon naprosto fantastický! Navíc je tak lahodná a sladká, že i malý kousek vám vystačí na několik dní. Ve městě je jeden voňavý obchod, kterému se raději obloukem vyhýbáme. Jmenuje se Karamjelka a je v něm pořád fronta!

Občas si zajdeme v Rusku do restaurace. Pokud jdete na obědové menu (musíte říct byznyslanč, jinak nebudou chápat, co chcete), tak vás možná překvapí množství chodů, které jsou podávány v rámci jednoho oběda. Rozhodně si dejte alespoň tři: polévku, hlavní jídlo, dezert, anebo salát, polévku, hlavní jídlo. Porce jsou totiž tak malinké, že se pohodlně vlezou i na podšálek. Rozhodně se nepřejíte. Vot! Kouzlo štíhlé postavy? Malé porce!

Salát může být například seljodka pod šubou, nebo salát mimóza, nebo červená řepa s vlašskými ořechy. Často, stejně jako klasické české saláty, jsou doplněny majonézou. Salátek se podává jako předkrm, čili zakusek.

Polévka: Kdo by neznal klasický ruský boršč? Ale možná už neznáte soljanku. Je to taková polévka, nerada bych urazila mé ruské přátele, ale je to polévka: „co dům dal“. Osolená voda, ve které plave nějaké maso, kyselé okurky, olivy. Chvíli trvá, než soljance přijdete na chuť. Mně to trvalo několik let a stále si nejsem jistá.

Hlavní chod: Zkuste klasické pelmeně, nebo varjeniky. Nebudu zde nijak fundovaně popisovat rozdíl mezi jedním a druhým, protože jsem jej ještě úplně nepochopila, ale tak zhruba tuším, že pelmeně jsou většinou plněné masem a varjeniky ovocem, nebo bramborem a houbami. Rusové moc dobře ví, že pohanka je zdravá. Pohanku (gréčku) si můžete dát jako přílohu k masu, rybě, karbanátku, pohanku si můžete dát jako kaši, na sladko, na slano. Do gastronomického nebe se s ní sice nedostanete, ale uděláte dobro svému žaludku. Kdybyste si chtěli dát kotletku, tak neříkejte, že chcete katljetu, protože vám přinesou karbanátek. Musíte říct atbivnája. Chcete-li řízek, tak zapátrejte v němčině a řekněte, že chcete šnicjel. Pokud vám někdo nabídne buterbródiki, tak dostanete obložené chlebíčky.

Jako dezert si můžete dát sirniky (tvarohové placičky), blinčiky (palačinky), nebo zapjekanku. Tato jídla také většinou tvoří snídaňové menu. Kupodivu, přestože jsou sladká, tak, hlavně v případě zapékanky a sirniků, jsou celkem výživná, jelikož jejich hlavní ingrediencí je tvaroh.

A jaké je tedy kouzlo ruské štíhlé postavy (kromě malých porcí)? Jsou Rusové a Rusky opravdu tak štíhlí? Je stav obezity národa dán ekonomickou prosperitou, stavem soukromých políček, výskytem zvěře a ryb, MacDonaldů a nákupních center? Jsou obyvatelé jednoho národa historicky předurčeni k tomu být tlustí a nezdraví, více než obyvatelé jiného národa? Anebo je to v době, kdy si na severu v zimě jednoduše pochutnáme na čerstvém ananasu a na jihu bez problému seženeme čerstvého lososa z norských řek, úplně jedno? A jsou obyvatelé studených severských zemí geneticky předurčeni více se obalovat tukem, než obyvatelé teplých jižních krajů?

Nebo jsme si, zkrátka a dobře, všichni rovni před jednoduchým tvrzením: nepřežírat se a hýbat se?

Tak to teda vůbec nevím! Jisté je, že Rusové samozřejmě vůbec nejsou v tělesných proporcích výjimkou, co do porovnání s obyvateli jiných zemí, které jsem měla tu čest navštívit.

Prijatnovo apjetita!

Autor: Lucie Jančíková | neděle 18.7.2021 11:48 | karma článku: 27,70 | přečteno: 1039x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13985x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:30

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahují na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Lihový boss Březina se ve vězení napravil a změnil hodnoty, tvrdí znalkyně

29. dubna 2024  16:55

Lihový boss Radek Březina, který si odpykává třináctiletý trest vězení za obří daňové podvody, se...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik