Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vše o všech vších.

Nejsem člověk, který normálně schraňuje plastový odpad. Jsem hospodyňka, která poctivě třídí odpadky (pokud to jde, protože v Rusku něco jako třídění odpadu reálně neexistuje) a normálně se plastových krabiček a obalů zbavuju.

Dokonce je ani nemám ráda. Dokonce by se dalo říct, že je nesnáším! A taky nesnáším plastové hračky a plastové oblečení a plastové jídlo atd. Ale někdy dávno, nevím proč, a nevím, v jakém podivném rozpoložení jsem se nacházela, snad to bylo jen nějaké drobné rozladění mých čaker, jsem si do kuchyňské skříňky schovala plastový kyblíček od rajčat. 

Víte, že takový plastový kyblíček je úplně skvělá věc, například tehdy, když k vám přiběhne pětiletý syn a plačtivě oznámí: „maminko, mně se chce blinkat!“?

A víte, že v takovém plastovém kyblíčku od rajčat jsou díry? 

Když máte děti, ideálně více než jedno, tak vás drobnost, v podobě blinkajícího syna nerozhází. Pokud vás ovšem nezačne hledat po bytě, aby vám ukázal naplněný kyblíček od rajčat, ze kterého se již polovina obsahu rozprskla v cákancích po podlaze. Načež vás pak najde v koupelně, kde dceři vyčesáváte z hlavy vši po táboře a nesmíte ji namočit ruku, protože si ji na tom táboře zlomila. Do toho se objeví manžel, který tiše vstal z gauče, aby prozkoumal situaci, a prohlásí: „No jsi normální? Proč jsi mu dala kyblíček s dírami. To nesmíš! To je základní věc, když do něčeho bliješ, tak to nesmí mít díry, přece! To už bys, ve svém věku mohla vědět!“

Když máte tři děti a skvělého manžela, který vám ve všem ochotně pomáhá, i kdyby to mělo být jen vlídné slovo a vzdálená podpora, tak vás maličkosti typu vši, zlomená ruka, bradavice, střevní viróza, neštovice, příušnice, modřiny, vypadlé zuby, průjem, zácpa, bolavé ucho, oko, nos…vůbec nerozhází. A pokud máte více dětí než jedno, tak počítejte s tím, že se u vás tyto drobné neduhy usadí na delší dobu a smlsnou si i na vás. Nic se neděje! Vy přece víte, že jsou mnohem horší a vážnější věci: třeba komunismus nebo apartheid nebo otrokářství. 

Pokud děti teprve plánujete a chcete z nějakého důvodu více než jedno (protože je to strašně krásné, a to vážně, a protože jedno dítě samo o sobě se nudí, což je ta nejhorší nemoc vůbec), tak počítejte s tím, že rozhodně budete potřebovat větší skříňku, kde uskladníte léky. 

Je dobré a velmi rozumné pořídit si mimo jiné několik kilometrů náplastí a obvazů a několik desítek litrů neštípající dezinfekce. Avšak pokud jste dost drsní, není nad starý dobrý peroxid vodíku (mimochodem pěrekys vodoroda je v Rusku ta nejlevnější věc na trhu) a nad starý dobrý novikov (taky ruský vynález, ostatně jako každý účinný mučící nástroj). 

Pokud by někdo chtěl vyhrát volby, měl by zlevnit léky, hlavně tu věc na vši. 

Když normálně žijete v pohodlí České republiky a řešíte jen „drobné" dětské neduhy, které se ve školce a škole rozšiřují stejně nenápadně a stejně nezdolně jako samizdatová literatura mezi pražskými intelektuály v 80. letech 20. století, a najednou se ocitnete, v Rusku, tak možná, stejně jako já, zadoufáte, že konečně seženete nějaký pořádný dryják na vši. 

V ruské lékárně koupíte úplně všechno, od prachobyčejného sterilního obvazu, přes masti na hemeroidy a popáleniny, až po antibiotika a antikoncepci. Až na antidepresiva, vše koupíte bez předpisu. Za plnou cenu. Pokud je někdo sociálně slabý jedinec, senior, nebo opravdu vážně nemocný a neschopný pracovat, tak máte nějakou kartičku, se kterou dostanete na léky slevu. 

Rusko procitlo! Zjistilo, že se na kvalitním zdravotnictví dá vydělat. 

A bohužel ani ten pořádný, starý dobrý sovětský dryják na vši už tam neseženete. V ruské lékárně jsou úplně stejné léky a prostředky jako v Evropě! 

Takže, pokud se už váš lékařský slovník rozšířil o řadu odborných výrazů, které normálně zůstávají skryté za dveřmi ordinace praktického lékaře pro děti a dorost, anebo se k tomu teprve chystáte, přeju vám, aby ten nejstrašnější, nejodpornější a nejúpornější neduh, který se svými dětmi potkáte, jsou maximálně jen ty vši.

Hezké léto!

 

 

 

 

Autor: Lucie Jančíková | čtvrtek 12.8.2021 18:13 | karma článku: 28,61 | přečteno: 985x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13985x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Hromadná nehoda u letiště blokuje Pražský okruh, jedno z aut je na střeše

29. dubna 2024  16:33,  aktualizováno  17:56

Všechny složky integrovaného záchranného systému zasahovaly na 27. kilometru Pražského okruhu, kde...

Řidič auta taženého na laně si zamkl volant, neovladatelný vůz skončil v kolejišti

29. dubna 2024  17:52

K neobvyklé nehodě vyjížděli policisté a hasiči na místo nedaleko Hanušovic na Šumpersku, kde...

Česko a Německo sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, řekl Pavel

29. dubna 2024  6:03,  aktualizováno  17:20

Česko a Německo podle prezidenta Petra Pavla sdílí pohled na válku Ruska proti Ukrajině, na...

Čarodějnice bez ohňů? V části Česka vydali zákaz, hrozí požáry

29. dubna 2024  15:14,  aktualizováno  17:02

Ve Středočeském kraji se od úterý nesmí zapalovat oheň, a to ani na zahradách v blízkosti lesa nebo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik