Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O drzém kohoutovi a jiných ptácích

Když jsme v Česku, tak žijeme na vesnici. Byla to naše volba, utéct před zmatkem a hlukem velkého města. Hlavně před tím hlukem. Opravdu jsme si mysleli, že na vesnici zažijeme klid a jistý druh nesnesitelné lehkosti bytí.

Když o prázdninách ulehnou mé milované ratolesti kolem desáté večer do postýlek a já s láskou pozoruju jejich klidné, tiché, a hlavně němé tváře, tak si říkám, co bych ještě tak mohla stihnout, než usnu já: vyžehlit, zacvičit si jógu, něco si přečíst, něco se naučit, vytřít podlahu, nachystat oběd na zítra.

 Ne, takže znova: uklidit po večeři, uklidit hračky, uklidit šnorchle a plavecké brýle, uklidit boty, sandály, plavky, trenky, šaty. A přitom opatrně našlapovat v obýváku, abych neponičila dlouze, složitě a ve vší vážnosti stavěný dřevěný hrad.

To taky ne, takže, ještě jednou: usnu asi tak 354 vteřin po mých dětech, spánkem spravedlivých matek. Spím tvrdě do…3:25 přesně! Každý všední den i o víkendu.  Každý den ve tři dvacet pět se na obloze objeví první paprsek, který popíchne sousedovic kohouta, odlepí mu oko a jeho drzý zobák. Sousedův kohout bydlí asi tak dvacet metrů od mé postele. A sousedův kohout si myslí, že je asi kombinace Placida Dominga, Stinga a Alvara Solera, a začne pět z plna hrdla. Každý den (nebo spíš noc), ve tři dvacet pět zoufale šátrám na nočním stolku po špuntech do uší anebo po polštáři, kterým si přiťápnu hlavu.

Každé brzké ráno, v tu nekřesťanskou hodinu blahořečím ten chytrý národ francouzský a jejich skvělý nápad v podobě specialitky „coq au vin“ a říkám si, že by ten sousedův kohout měl taky skočit na nějaký pekáč. Já vím, já vím, vesnice, slepičky, králíčci, kohoutci, atakdále, atakdále. Ale ve 3:25? Kohoute! Měj slitování a nech se upéct na víně! 

Když jsme v Rusku, žijeme na sídlišti v paneláku, obklopeni dalšími domy a velkým, hlubokým lesem. Ještě jsem tam nezažila špatný vzduch a v bytech bývá buď přetopeno (v zimě) anebo jsou venku tropická vedra (v létě) takže spíme pořád s otevřeným oknem dokořán. 

Když během školního roku mé děti kolem desáté večer usnou, přemýšlím, co bych ještě tak mohla udělat, třeba si něco přečíst, nebo něco uklidit, nebo si zacvičit jógu…a usínám zhruba 354 vteřin po mých dětech a často i dlouhé minuty před nimi. V některých případech je podobnost mezi Českem a Ruskem čistě náhodná!

Víte, co jsou to bílé noci? Ne? Já jsem to taky nevěděla, než jsem zažila léto v Rusku. To je, když slunce zapadá kolem jedenácti a vychází ve dvě ráno. A se sluncem vstávají…racci. A chechtají se na celé kolo. A zhruba ve dvě třicet pět se k nim přidají havrani a vrány. 

Ostatně, v Rusku jsem, zejména u starších lidí vypozorovala zajímavý fenomén – krmení ptáků jakéhokoliv druhu. V našem městě je na jednoho obyvatele zhruba tak deset až dvacet holubů, kteří jsou pečlivě vydržovaní a krmeni. „Proč?“ říkala jsem kolikrát, když jsme obcházeli divoké holubí srocení kolem čerstvě nasypaného zrní, „je to snad dáno historicky?“ Zamyslela jsem se a prchala, chráníce mé děti, protože se na nás holubi škaredě podívali.

Náš pes dostával záchvaty vzteku pokaždé, když si starý moudrý havran, který nás doprovázel od bytu k bytu, které jsme stihli v našem ruském městě vystřídat, na balkoně pohodlně opřel nožku o jeho misku a pečlivě z ní vyďobával zbytky. To jsem si kolikrát myslela, že ten pes chytne havrana za volátko a udělá s ním krátký proces. Ale havran se vždycky stihl včas klidit, a ještě se u toho potutelně pochechtával.

V blízkém lese je jedno místo, které působí tajemně, až strašidelně. Nachází se mezi stromy a je určeno jen a pouze ptákům. Na stromech visí krabice od džusů, plastové demižonky od vody, krabice od konfjet a někdy i doopravdické, dřevěné ptačí budky. Všechny ty visící odpadky mají vyřezaný otvor, kterým se do nich sype zrní. V zimě, v létě, na jaře i na podzim. Nikdy jsem tam ještě neviděla jediného ptáčka. Všichni asi chodí k nám na balkon. 

Ale několikrát jsme pozorovali šikovného datla, jak si vyklovával červíky ze stromu. Bylo krásné jarní odpoledne, vzduch byl svěží, sluníčko nás hřálo do tváří a bylo nám, uprostřed lesa, dobře.

Autor: Lucie Jančíková | pátek 13.8.2021 18:15 | karma článku: 28,21 | přečteno: 990x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13985x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Člověk v tísni poprvé sbírá peníze na Palestince. Hamásu nepůjdou, slibuje

29. dubna 2024  15:35

Největší a nejznámější česká humanitární organizace se odhlodala k bezprecedentnímu kroku. Poprvé...

Exprezident Klaus nepovažuje dvacet let Česka v EU za úspěšné období

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno  15:30

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

OBRAZEM: Dvě různá řešení příkladu s cukrovím. Řešte hlavolamy přijímaček

29. dubna 2024  15:28

Na vyhodnocení jednotné přijímací zkoušky budou uchazeči o střední školy a víceletá gymnázia čekat...

Lidé radši vystupovali dřív. Za jízdu v opilosti dostal autobusák podmínku

29. dubna 2024  15:20

Podmínkou potrestal Okresní soud v Lounech šoféra autobusu, který loni v červnu vezl silně opilý...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik