Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč miluju EU

Rok 1968, noc z 20. na 21.srpna, temná noc, temnější než obvykle, temná hlavně pro český lid, který je sice už zvyklý na to, že si ho občas nějaká ta velmoc zabere, ale probudit se a mít na zahradě ÚAZ buchanku? 

A to ještě v tom lepším případě, kdekdo měl na zahradě místo trpaslíka najednou tank. Letní dny prochladly, sovětský voják se postavil na stráž se samopalem. Československo bylo zachráněno od diverzní činnosti demokratických živlů.

Rok 2021, noc z 20. na 21. srpna, spím neklidně, jsme někde v Polsku, u moře. Léto tohoto roku ukazuje svou méně přívětivou tvář. Na hotelové zahradě stojí náš ÚAZ buchanka. Míříme do Ruska, chceme jim tam přivézt trochu evropského pořádku, o který oni samozřejmě vůbec nestojí.

„Kakaja dura!“ říkají si často, když si stěžuju na rozviklaný záchod, u kterého hrozí, že každou chvíli spadnete a rozbijete si hlavu o ostrý roh nějaké zapomenuté hromádky kachliček. 

Jsem člověk veskrze negativní, pořád mi to říká můj manžel a moje maminka mu s povděkem přikyvuje (s povděkem, protože je ráda, že mě vdala a zbavila se mě). Takže je jasné, že když jsme se před naším dalším putěšestvem do RF nechali testovat, tak výsledky byly negativní, o čemž mě informovala prostě a jednoduše sms zpráva: „Jste všichni negativní! Gratulujeme!“

Když jsme se blížili k hranici Polska s Kaliningradem (neznáte? Nevadí, taky mě nebavil zeměpis: je to taková ruská enkláva v těsné blízkosti evropských mocností jako je Polsko, Litva a Lotyšsko, kde od roku 1991 mohou Rusové jezdit na dovolenou a kde do roku 1991 byly jen tanky a děla a takové ty věci, co mají rádi kluci). Kaliningrad je město, kde najdete největší jantar na světě, prý ve velikosti koňské hlavy.

Tak jsme se tedy přiblížili ke hranici a já jsem se rozhodla trochu se pobavit a stáhnout si výsledky negativních testů v oficiálnější podobě, než je sms, čili chtěla jsem nějaký ten pěkný tečkovaný obrázek, jakýsi kvér kód a doufat, že civilizace na všech světových stranách mira má na ty kvéry čtečky.

A začalo absurdní drama, za které by se nestyděl ani Ionesko s Beckettem a Alfred Jarry by jen blednul závistí! 

V e-mailu píšou: certifikát si vyzvedněte na ocko.uzis, dobrá tedy, jdu tam a zjišťuji, že abych byla člověkem, měla bych si stáhnout aplikaci e-identita, pak pro obdržení certifikátu aplikaci tečka a abych ho mohla přečíst, tak potřebuju aplikaci čtečka. 

Pokud bych náhodou nechtěla tři nové vládní aplikace na svém již tak zaplněném mobilu, tak můžu obdržet certifikát po zadání jednorázového kódu, který mi přijde na mobil. „Tak to zní jednoduše,“ zavýskla jsem radostí. Avšak…

 Jsem člověk sice negativní, ale vcelku uznalý a přístupný novým technologiím. Dovedu blahosklonně pochopil libůstky a slabůstky nejen mého manžela, ale také mých dětí a psa. Ovšem libůstky ve světě IT specialistů, zvláště těch, kteří jsou ve službách státu, čili mizerně placení, jsou mi obrovskou záhadou, ba kolikrát zdrojem neurotického záchvatu.

Tak například při prvních deseti pokusech o zadání mých údajů, které prokazatelně platí (myslím, tedy jsem! Mám email, občanku a telefonní číslo-tedy jsem), jsem zjistila, že pro Systém neexistuju, natož aby tak existovaly mé děti!  

Po nějaké, příjemně strávené době, Systém řekl, že mi poslal kód na telefon jako sms. Ale nic mi nepřišlo! Podruhé mi Systém řekl něco ve smyslu: „teď jsem ti, ty hloupá, poslal kód na telefon, tak se tam podívej, než to budeš zkoušet znova!“ Ale kde nic, tu nic! Po třetí mi Systém řekl: „dobře, když na tom tak trváš, tak ti kód pošlu ještě jednou na tvůj mobil! OK? Co na tom nechápeš?“ A stále nic, jen manželovi pořád pípal mobil, což už mi připadalo krajně podezřelé, i když nejsem stíhačka.

Kód jsem tedy obdržela, ovšem na manželův mobil. Proč? „Zřejmě jsi, má milá, zadala do žádanky moje telefonní číslo!“ Informoval mě inteligentně můj manžel, který má vždy na vše jasnou odpověď. Že by už to se mnou bylo tak zlé? Přemýšlela jsem chvíli nad stavem mé zmučené mysli a když mě pak manžel požádal, abych zkusila stáhnout certifikáty dětí, tak jsem se raději trucovitě zavřela do svého světa a zbytek cesty jsem upřeně pozorovala ubíhající krajinu. 

Nakonec jsme dorazili na hranici s ruským Kaliningradem a největší problém nebyl certifikát, respektive jeho absence, ale…loď!

Manžel si vozí na autě malý nafukovací člun, a právě ten zaujal nevzrostlého, celkem pohledného mladíka, který měl ten den službu na celnici. S rukama složenýma za zády obcházel naši buchanku, pozoroval z dálky děti, psa a mě, tvářil se jako to nejdůležitější kolečko v celém pohraničním soukolí. Zřejmě zrovna vyšel ze školy a pamatoval si ještě všechny předpisy a jal se je horlivě aplikovat v praxi. No, co vám tady budu psát, vše už přede mnou barvitě popsal ve svých sci-fi románech Bulgakov.

         Nakonec jsme hranici úspěšně přejeli, trvalo to asi jen tři hodiny, a dojeli jsme k moři. Octli jsme se v koutu světa, kde je ještě příroda neporušená a původní, lesy divoké a moře čisté a voňavé. S přírodou jsme první noc souzněli natolik úzce, že jen pěkně živených pavouků jsem v našem pokoji napočítala asi osm. V každém případě západ slunce nad mořem, na jedné straně kuršské kosy byl impresionistickým zážitkem a východ měsíce nad mořem, jenž svou chladnou září ozařoval druhou stranu kosy, byl dechberoucí! 

Drobné starosti s autem, které začmuchalo rodnou zem a lehkým chrchláním naznačilo, že má malý problém s převodovkou, manžel vyřešil rychle a střelhbitě. Buchanka je totiž unikátní vozidlo, kde jemné problémy vyřešíte gumičkou do vlasů a hrubé problémy kladivem.

Vot, tak to bychom měli. A nyní jedeme dál. Vaše zpravodajka ze země kosy a kladiva, hrdá občanka EU, kde se neviklají záchody a nesdílíte lože s pavouky, pokud zrovna nechcete a kde největším problémem je prozatím jen počet aplikací na jednu jedinou věc. 

Paká!

 

Autor: Lucie Jančíková | úterý 24.8.2021 11:51 | karma článku: 33,58 | přečteno: 1601x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13985x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Za týden přibylo 1604 nakažených černým kašlem. Třetina jsou mladiství

29. dubna 2024  13:55

Za uplynulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 1604 nakažených černým kašlem,...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik