Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Četyrje tarakani a svjerčok

Ruská pracovitost a pořádkumilovnost je pověstná. Člověk by skoro řekl, že takový pořádný ruský stroj, přístroj nebo součástka, jako třeba plynovod nebo nějaké to heblo do jaderné elektrárny je všeobecně skvělá volba!

Že spolupráce s ruským maladcem je ve všech směrech plná radosti a uspokojení. Made in Russia je přece pojem! 

Žít v Rusku a spoléhat na um zdejších technických pracovníků a řemeslníků se však ve své reálné podobě od procházky rozkvetlým sadem velmi liší.

Tohoto léta jsme si naordinovali ozdravnou kúru v podobě prázdninového pobytu v české domovině. Jako obvykle, jsme se poctivě zásobili a doladili naše 4+kk na kolečkách, a vyrazili jsme na dlouhou cestu. Jako obvykle to bylo zajímavé. Pak jsme si plnými doušky užívali normálnost České republiky (ano, prizmatem ruského expata je opravdu Česko úplně normální) a koncem léta jsme se vydali zpět do našeho ruského domova. Někde v Kaliningradě nám volal kamarád, že mu volali z ÚGRK (byťák), že jim volali sousedi z bytu pod námi, že jim tam od nás teče voda. Zkrátka, stará dobrá havárka s vodou, znáte to. Naštěstí se nedělo nic drastického, voda jen kapala, ale nemusí pršet, hlavně, když kape. To asi taky znáte. Takže se sousedům na stropě dělal mokrý flíček a chlapi z ÚGRK přišli do naší koupelny popravit netěsnící ventil. Vše nám barvitě popsal náš kamarád: „Byli tři, jeden to řídil, jeden kontroloval a jeden vzal řezák a rozřezal vám stěnu!“ spráskl ruce. „Všude v bytě jste měli dva centimetry prachu,“ zavrtěl nesouhlasně hlavou. „Vůbec je nenapadlo třeba zavřít dveře od koupelny!“ 

To bylo před měsícem. Někde mezi dnem, kdy nám udělali maladci díru do stupaček v koupelně a dnešním datem, se na díru přišla podívat agentka z ÚGRK, posoudit, jak by se dala taková díra opravit, nejlépe zalepit novými obklady. Držela pod paží složky s důležitými papíry a vešla do koupelny.

„Mno, to nebude tak jednoduché,“ mlaskla ta dobrá žena. „To se budou muset koupit nové obklady.“

„Patrně ano, paní,“ souhlasil manžel, rád, že je ta žena bystrá a pochopila zadání. „Takže?“ vyslovil jemně otázku. Chytrému napověz…znáte to.

„To bude problém, nejspíš si nezapamatuju barvu obkladů.“

„Ech, a nemůžete si je třeba vyfotit? V dnešní době…že ano.“

„Nemám foťák.“

„V mobilu? Třeba?“

Zcela bezpečně víme, že tato vymoženost dorazila dokonce i na ruský venkov.

„Ne!“

Nevadí,“ rezignoval manžel, „můžete vybrat i jinou barvu, nám je to fuk, že jo?“ Obrátil se na mě. Já jsem jen němě přikývla a v duchu jsem schraňovala ruskou slovní zásobu z oblasti instalatérství, zednictví, a slev na nájemném.

 

Jednoho dne jsem v blahé nevědomosti (nebo spíš v blahé zapomnětlivosti) chtěla ušetřit čas a pustila jsem najednou pračku a myčku na nádobí. Nemusela jsem ani pouštět rychlovarnou konvici, ba ani čekat více než deset minut, abych si vzpomněla, že se elektrický obvod v kuchyni nesmí přetížit! Nahodit pojistky byl pro manžela nadlidský úkol, protože to zkrátka a dobře nešlo. „Asi nějaké ruské finty v tom budou.“ Zhodnotil to manžel a volal na ÚGRK, jehož telefonní nóměr už stál na předních příčkách jeho telefonního seznamu. 

Přišel jeden, vešel do bytu, chvíli se díval na své boty a přemýšlel, jestli si je má vyzout. Vysvětlila jsem mu situaci a čekala jsem, že se zasměje naší neznalosti ruské elektrické sítě, mávne rukou, pak někde něco pomačká a elektrické spojení pro pračku a myčku bude obnoveno. Přísahám při všech svatých, už je nikdy nespustím najednou a síť nepřetížím! Seriozna!

Jenže, situace se ukázala být složitější. Velký ruský elektrikář, říkejme mu třeba Pat, potřeboval kolegu, říkejme mu třeba Mat. Byli nemluvní, stejně jako jejich seriálové předlohy a byli stejně tak šikovní. Zkrátím to, závadu nenašli, natož aby ji odstranili. V kuchyni mám nataženou prodlužku a do ní napojené životně nezbytné přístroje typu myčka a pračka. Ještěže od doby, co mám děti, dokážu s nadhledem ignorovat jakoukoliv věc dlouhodobě ležící na podlaze.

Pat a Mat odešli, a pár hodin nato upadl odpad ze dřezu. Předpokládám, že jde jen o pouhopouhou náhodu, a ne o promyšlenou sabotáž ze strany agentů ÚGRK! Avšak, náhoda je to podezřelá a štěstí je, že netrpím paranoiou ani stihomamem, což se v Rusku velmi hodí!

Ve své pracovně, kde jsem trávila hodiny smysluplnou prací jsem jen občas zaslechla manžela, který již odmítl znova vytočit číslo té proklaté státní organizace, a který se plazil po podlaze v kuchyni a snažil se napojit do dřezu odpad, přičemž se paralelně odpojila hadice od pračky, tudíž se její kapalný obsah po té podlaze rozprostřel, jako jarní mlha nad loukou. Jenže manžel si to neužíval, manžel klel. Česky, rusky, co mu přišlo na jazyk. Kletby sesílal na všechny ruské Paty a Maty, kteří kdy překročili práh našeho bytu.

Když jsme byli v Rusku prvních pár měsíců, chodily mé malé dcerky, mimochodem velmi talentované zpěvačky, do místního pěveckého sboru. První písnička, kterou se tam učily (pokud tam zrovna neusnuly), je taková veselá, skočná, zlidovělá. Jmenuje se „Četyrje tarakani a svjerčok“. 

Písnička je o dědečkovi, který měl doma čtyři tarakany a jednoho cvrčka. Snažil se je z domu vyhnat všemožnými způsoby, vzal si na ně nějaké chemické svinstvo-nic. Zabalil si je do kufru a odjel na dovolenou – pořád nic. Snažil se je přemluvit – nic, tarakani a cvrček si pořád pořádali večírky uprostřed jeho světnice. Dědeček byl zoufalý, a tak šel do obchodu, koupil si tam dynamit a vyhodil svůj domov do vzduchu! Takový nerozum! A přitom stačilo zakrýt všechny díry do stupaček!

PS: nějak cítím, že dnešní vyprávění potřebuje slovníček, vot:

maladěc: borec

tarakan: šváb

popravit: opravit

Autor: Lucie Jančíková | neděle 19.9.2021 19:27 | karma článku: 39,83 | přečteno: 3924x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13984x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik