Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak jsem vyhrála válku, aneb "kdybych se dostala k Putinovi, tak bych..."

VA´LKA JE MI´R, SVOBODA JE OTROCTVI´, NEVEˇDOMOST JE SI´LA... Neza´lezˇelo na tom, zda napsal Prycˇ s Velky´m bratrem nebo nenapsal. Jako neza´lezˇelo na tom, zda bude v deni´ku pokracˇovat nebo ne. Ideopolicie ho dostane i tak. *

 

23. 2. 2022

Moskva, svátek, Den „zaštitnika“ vlasti. Výstaviště, lidi si užívají volného slunečného dne.

Stovky jich bruslí na překrásném kluzišti dlouhém dobré dva, tři kilometry. Kluziště je obrovské, Moskva je obrovská, kýčovitá jako obvykle. Kontrast mezi bohatstvím stalice a chudobou děrevny nemůže být větší. Vojenské stánky všude po Moskvě nabízejí „saldatskou stravu,“ je přece svátek zaštitnika vlasti. Vojenský stánek vedle nabízí suvenýry, triko s obrázkem Putina se zdviženým prstem a nápisem: „Prabljemy rešaju Migom, ili dvumja!“ ** Dosud je to jen špatný vtip.

Procházíme se kolem stánků. „Co když Putin vytáhne na Ukrajinu dneska, když mají ten vojenský svátek?“ Napadá mě. Manžel se mě snaží uchlácholit a nabízí mi saldatskou kaši. Je to zdaleka nejlevnější jídlo, které můžete v Moskvě koupit. „Třeba to ty děcka v budoucnu odradí jít k armádě, když dneska ochutnají kaši, kterou je tam krmí.“

Naivně si myslím, že dnešní ruská děcka budou mít na výběr.

24. 2. 2002

Prezident země, ve které dlouhodobě žijeme a máme ji svým způsobem rádi, vyhlásí válku jiné zemi, jen tak, pro nic za nic, nebo proto, že je to jen závistivý a zlý parchant, takže máme fakt blbou náladu. 

„Už jsi četla zprávy?“ zeptal se mě manžel, na kterém bylo jasně vidět, že nejsou vůbec dobré. „Četla, objednej nám letenky na neděli.“ „OK“. Symbióza mezi mnou a mým manželem nikdy nebyla lepší, ani v začátcích našeho vztahu, když to bylo fakt pěkné.

Dneska už není pěkné nic. Proč vlastně mám pořád takovou depku? Teda, kromě toho, že možná bude třetí světová válka a manžel odmítl postavit pod naším domem bunkr.

„Juchů, letíme domů!“ Zakřičely děti, které opět, z nějakého, mně neznámého důvodu nebyly ve škole.

„Tak si sbalte aktovky a jednu oblíbenu hračku, máme jen příruční zavazadla.“

„Tohle mi taky nabal, prosím tě.“ Podává mi manžel dvacetiletý gruzínský koňak. „To je velmi vzácná a drahá věc.“ 

„Kolik to stojí, prosímtě?“ Chci vědět.

„Ani se neptej.“

„A není to zkažené, když je to tak staré?“

Manžel překulil oči a ani se mi neobtěžoval odpovědět.

25.2. 2022

„Tak letíme, nebo neletíme?“ Ptám se sama sebe filozoficky a tak nějak tuším, že neletíme, protože pojedeme na buchance. Česká vláda důrazně vyzvala své občany k opuštění země. Tak důrazně posloucháme.

Ve školce mi dává učitelka na papírku text, který se má naučit můj syn naizusť, je to trochu přihlouplá básnička k MDŽ.

 „Promiňte, ale my odjíždíme.“

„Opravdu? A proč? A na dlouho?“

Odjíždíme, protože jste rozpoutali válku, a protože nechci žít v zemi, kde všichni mají plnou hubu míru a pak jdou se samopalem na souseda, tak proto.“

Tak na to nemám odvahu.

„Nevíme, na jak dlouho odjíždíme, asi napořád.“

„Aha, škoda.“ Pokrčila učitelka rameny.

Pokusím se narušit tvrdou slupku propagandy: „Proč Putin zaútočil na Ukrajinu? Proč?“ Zeptám se.

„Přece v Donbasu vraždili Rusy, musel něco udělat!“

26.2. 2022

„Moc se Vám omlouvám, prosím Vás, ne všichni Rusové jsou stejní, ne všichni podporují Putina, strašně se omlouvám za to, co udělal. Dneska jdu na protiválečnou demonstraci, jestli budu mít odvahu.“ Píše mi známý, zástupce mladé ruské inteligence, člověk, který chtěl odejít z Ruska. Už to nestihl.

27.2. 2022

Rána začínají čtením zpráv, jestli už náhodou neskončila válka. Neskončila. Je jen zase více mrtvých dětí. Potkávám naši ňaňu Aňu, chůvu, která jako by byla stvořená k tomu starat se o děti, dělat jim radost, tím, že můžou česat její dlouhé vlasy, tatínkům, že se na ni můžou dívat a maminkám, že jim tak hezky pomáhá. Prostě je to všeobecně oblíbená osoba. 

„Aňo, prosím vás, nevěřte všemu, co vidíte v té vaší televizi.“ Snažím se. 

„Hmm, mm. Já vím, ale já politiku nesleduju.“ Tváří se smutně, ale odmítavě. „Však zase bude dobře. Na shledanou.“

Jdu do obchodu, na chodníku vidím krčit se nenápadný nápis: „Niet vojně.“ Všeobecně se krčí všichni, teď se nikdo nikomu nedívá do očí, všichni mají skloněné hlavy. Tak nějak cítím, že je všude minimálně blbá nálada.

Loučím se s kamarádkou. „Je to strašné!“ hodnotí situaci, „ale Ukrajinci a Američani provokovali!“ 

„Čím provokovali, prosím tě?“

„No, byly tam přece ty útoky na vojenské základny…“

Moje ruština není dokonalá, ale to, co rozumím mi mozek nechce přijmout. 

„Každopádně je to strašné a mělo by to přestat!“ říká kamarádka.

Ano, to souhlasím.

1.3. 2022

Pravda dostává zabrat, ale jsou lidé, kteří pravdu milují. Vzpomínám si na dobu, kdy jsem chodila na univerzitu. Za nejasný a neocitovaný zdroj se pomalu vyhazovalo, zdroje z internetu byly považovány minimálně za „ne zcela důvěryhodné.“

Dostávám email od ruské organizace, která sdružuje učitele a kde jsem zaregistrovaná. Je silně protiputinovský, silně protiválečný, obsahuje linky na zahraniční média a ruskou verzi BBC, a výzvu o přeposílání. 

2.3. 2022

Vyjíždíme na buchance směr Česko, trochu se bojím, co nám udělají v Evropě, když uvidí ruské vojenské auto. Naštěstí zůstalo jen u nelaskavých pohledů. Naše buchanka je ale jen auto, za nic nemůže, navíc má Euro 6 a české značky, je úplně evropská! Ona nemůže za to, že je z Ruska a že je tolik zelená. Mise na léto: přemalovat buchanku na růžovo!

Manžel se loučí se svým oblíbeným buchankomechanikem. 

„Jeď, jeď co nejdříve, nikdy nevíš,“ radí mu. „tohle nevypadá dobře.“ Pokyvuje hlavou zkušený mechanik a veterán z Jugoslávie. „Mám rodinu na Ukrajině. Nevypadá to dobře.“

3.3. 2022

Poslední rozloučení s Ruskou krajinou. Brzy ráno, hromady čistého zmrzlého sněhu, ledový vzduch, který štípe, ostré slunce, které bodá, ticho, které rozesmutňuje, klid, který chlácholí, krása, která bolí. Smutek a zmar. K večeru přijíždíme na hranice. Před hranicemi jsou třicetikilometrové fronty kamionů. Všichni jedou pryč. Tam nikdo. Celníci jsou pečliví, prohlídka našeho auta trvá tři hodiny, kromě drog hledají zbraně, vzácné hudební nástroje, historické knihy, Febergého vejce, diamanty, zlato a dvacetiletý koňak. Jako na potvoru nic nemůžou najít a tak zaujatě listují „Historií Evropy“, která má asi tři tisíce stran a váží pět kilo a přemýšlí, jestli tuto knihu mají považovat za zbraň, nebo za provokaci. Děti běhají po celnici, skáčou přes hraniční čáru a hrají hru „hop Rusko, hop Evropa-hop Evropa hop Rusko.“ Před námi kontrolují ruskou rodinu, s ní jsou hotoví za hodinu. 

Ruskou rodinu potkáváme na lotyšské straně hranice. Celníci je velice pečlivě kontrolují. S námi jsou hotoví za hodinu. Nejdéle jim trvalo najít čip po kůží našeho psa.

4.3. 2022

Ráno, Lotyšsko, Rezekne, město poblíž hranice, kde jsou jen dva slušné hotely. Náš hotel je plný ruských emigrantů. U snídaně potkáváme ruskou rodinu, známou z hranice. Dáváme se do řeči. Lotyši je kontrolovali ještě asi další tři hodiny.

6.3, 2022

Jsme doma. 

7.3. 2022

Děti jdou do české školy. Dcera je šťastná, že konečně může rozvinout svůj literární talent v českém jazyce, který nepochybně zdědila po mamince a píše slohovou práci, na téma, co by udělala, kdyby žila v ideálním světě. Napsala: Šla bych k Putinovi a….NATRHLA BYCH MU PRDEL!!!

 

*George Orwell: 1984

**problémy řeším jením šmahem, anebo dvěma.

 

 

 

 

 

Autor: Lucie Jančíková | neděle 13.3.2022 13:26 | karma článku: 41,83 | přečteno: 6390x
  • Další články autora

Lucie Jančíková

Dítě ani ponožkou neuhodíš, aneb komunismus opravdu nefunguje

Nedělní rána osamělé matky se třemi malými dětmi bývají hektická, pracovní, nervově a fyzicky náročná, podněcující a podle nálady matky buď kreativní, nebo tyranská.

18.9.2022 v 10:55 | Karma: 25,87 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Kterak blahodárně využít dětskou pracovní sílu

Dnes při pohledu z okna vidím, že letošní léto začíná být pomalu minulostí, vítr a lehký podzimní deštík panují na naší zahradě a na průzračné hladině bazénu se vyrýsoval podzimní design, vytvořený z drobných březových lístků.

4.9.2022 v 10:06 | Karma: 24,68 | Přečteno: 587x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Sláva hrdinům, našim učitelům!

Když máte na pár dní opušťák (od čehokoliv,co nutně potřebuje vaši přítomnost a prvotřídní servis) a náhodou brouzdáte internetem-pracovně samozřejmě, může se vám stát, stejně jako mně, že natrefíte na něco...

8.7.2022 v 20:37 | Karma: 0 | Přečteno: 745x | Diskuse| Ostatní

Lucie Jančíková

O spánku, mikrokosmu a kvalitě ruských tanků...

Když vše děti trochu povyrostou, stáváte se často svědkem hodně zajímavých událostí. Někdy máte pocit, že se život nějak zrychlil, jako byste byli součástí dokumentárního filmu, kde na jednu houbu, nebo semínko stromu, nebo larvy

12.6.2022 v 17:56 | Karma: 27,72 | Přečteno: 822x | Diskuse| Cestování

Lucie Jančíková

Rusové se diví, aneb "předspeciálněoperační ceny"

Jestli jste zrovna v období mezi dvacítkou a třicítkou a těšíte se z každého nového slunečného dne, který vám nezkalí žádná bouřka ani mráček, ani tajfun, ani větříček, ani kaluž, ani bláto...

21.5.2022 v 17:51 | Karma: 42,34 | Přečteno: 13985x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové si přivlastňují Kanta. Je naše kořist, tvrdí gubernátor Kaliningradu

29. dubna 2024  9:17

Gubernátor Kaliningradské oblasti, nejzápadnější výspy Ruska na březích Baltu mezi Polskem a...

Rozhodnutí ANO neúčastnit se jednání nepovažuji za šťastné, řekl Pavel

29. dubna 2024  8:33

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO neúčastnit se jednání o...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3279x
Život mi asi před deseti lety přihrál do cesty jednoho zajímavého člověka, pořídila jsem si s ním tři děti, a přestože jsem vždy jazykově inklinovala spíše k francouzštině a angličtině, tak jsem docela důvěrně poznala Rusko, jehož svéráznou jedinečnost jsem si svým způsobbem zamilovala. Však asi ne náhodou, již dávno před tím, než jsme tam na nějakou dobu zakotvili, byla mou oblíbenou knihou Mistr a Markétka.

Jsem pozorovatelka a většina věcí, co se mi děje sice vypadá normálně, ale ve skutečnosti je to sranda a tak o tom píšu. A pokud by někoho zajímalo, jak přežít např. ruské školství, ruské zdravotnictví, ruskou restauraci, hotel, obchod atd., tak o tom píšu. Nebo jak ve skutečnosti vypadají ruské ženy, dívky a muži, jaké to je v ruském vlaku, na ruském trhu, kdo prodává nejlepší ovoce a zeleninu, jak ve skutečnosti vypadá ruská rybalka anebo jak moc Rusové běžkují, tak o tom píšu. A bývá to sranda.

Seznam rubrik